Frunza moleculară poate colecta energia solară în mod eficient
Frunza moleculară permite captarea eficientă a dioxidului de carbon din atmosferă, scăzând impactul major pe care emisiile de dioxid de carbon îl au asupra atmosferei planetare.
Discuția despre problemele climatice persistă de câteva decenii, s-a descoperit că există o influență negativă a omului asupra mediului înconjurător. De atunci, mulți cercetători au încercat să propună modalități diverse prin care emisiile de carbon să fie diminuate.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Indiana a descoperit o metodă inedită prin care să recicleze dioxidul de carbon din atmosfera planetară. Prin utilizarea luminii sau a electricității, molecula creată poate converti acest gaz în monoxid de carbon. Această frunză moleculară, deși este o modalitate eficientă de reducere a carbonului din atmosferă, ea nu este într-atât de eficientă și asta pentru că utilizarea monoxidului de carbon pe post de combustibil nu va face decât să elimine în procesul de combustie CO2 în mediu.
Din acest motiv, specialiștii au lucrat la perfecționarea sistemului astfel încât ciclul de conversie să fie mai eficient. Noua structură a moleculei este realizată din nanografen. Aceasta este închisă la culoare și absoarbe cantități mari de lumină solară. Energia solară este apoi utilizată de motorul din reniu al moleculei pentru a produce monoxid de carbon din CO2, conform Science Alert.
În acest fel, frunza moleculară le va permite să diminueze efectele negative ale gazului emis în atmosferă. Lucru de care avem neapărată nevoie, mai ales pentru că odată cu Revoluția Industrială nivelul de dioxid de carbon a crescut considerabil în ultimii 150 de ani.
Echipa de cercetători nu se oprește aici și își propune să modifice pe viitor și mai mult structura moleculei, înlocuind elementul reniu cu manganul, care este mult mai comun, deși și mai puțin costisitor.
Chiar și în absența unor îmbunătățiri în acest sens, frunza moleculară poate fi un instrument eficient care va juca un rol important în lupta împotriva schimbărilor climatice. În videoclipul atașat puteți vedea un documentar despre impactul pe care emisiile de CO2 îl au asupra atmosferei.